Ostrowskie cyfrowe supermoce

Ojczysty – NIEOCZYWISTY


OSTROWSKIE SMAKI
Miejska Biblioteka Publiczna w Ostrowi Mazowieckiej otrzymała dofinansowanie ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2022 na realizację projektu “Ostrowskie smaki”.
Biblioteka realizując projekt „Ostrowskie smaki” promowała tradycje kulinarne regionu. Powiat ostrowski jest ubogi materialnie za to o bogatych tradycjach. Bywało, że Ostrów pachniała kuglem, bywały i inne smaki, zapachy, dania. Realizacja zadania uświadomiła lokalnej społeczności różnorodność kulturową dawnych mieszkańców. Od dawien dawna obecni tu byli wyznawcy mojżeszowi i protestanci (koloniści niemieccy), tak więc miejscowa kuchnia ma charakter wielokulturowy i wielonarodowy. Kuchnia tworzona była przez ludzi prostych, ale serdecznych. Dodatkowym wyznacznikiem miejscowych zwyczajów kulinarnych jest więc gościnność. Niekoronowanym królem ostrowskich stołów pozostaje niezmiennie ziemniak. Efektem czerpania z dobrodziejstw lasów są potrawy z grzybów, miody, piwo jałowcowe.
Zadanie “Ostrowskie smaki” składało się z następujących elementów:
Warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy poznali tajniki dawnej kuchni ostrowskiej, popularne w naszym regionie potrawy. Pod okiem instruktora przygotowali kugiel – tradycyjne lokalne danie, pieczone między innymi w święta wielkanocne.
„Kuchnia mojej Babci” – broszura. Zaprosiliśmy mieszkańców miasta i powiatu ostrowskiego do podzielenia się swoimi przepisami kulinarnymi i historiami z rodzinnej kuchni. Najciekawsze z nich zostały zamieszczone w broszurze okolicznościowej oraz na stronie www Biblioteki. Broszura rozdawana była podczas Festiwalu „Najlepszy na smutki i troski kugiel ostrowski”.
Festiwal OSTROWSKIE SMAKI – „Najlepszy na smutki i troski kugiel ostrowski”. Całodniowe wydarzenie, w programie którego znalazły się:
– gawęda o smakach – o tym, co jadano w Ostrowi i okolicy opowiedziała Agnieszka Kiersnowska – pracownik Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu,
– występy lokalnych zespołów ludowych oraz podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy w Ostrowi Mazowieckiej,
– stoiska z produktami i potrawami regionalnymi przygotowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich,
– stoiska z lokalnymi wyrobami, między innymi miód, olej,
Każdy z uczestników Festiwalu otrzymał okolicznościową broszurę „Kuchnia mojej Babci”.