RZECZPOSPOLITA PODCHORĄŻACKA – OSTROWSKA DUMA
Miejska Biblioteka Publiczna w Ostrowi Mazowieckiej otrzymała dofinansowanie ze środków Instytutu Dziedzictwa Myśli Narodowej im. Romana Dmowskiego i Ignacego Paderewskiego w ramach Funduszu Patriotycznego – edycja 2022 Wolność po polsku na realizację projektu “Rzeczpospolita Podchorążacka – ostrowska duma”.
Głównym założeniem projektu było odkrywanie i upowszechnianie wiedzy o zapomnianej historii Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie – Ostrowi Mazowieckiej, która niegdyś była chlubą miasta. SPP słynęła jako jedna z najlepiej wyposażonych szkół wojskowych w Europie. Garnizon był dla lokalnej społeczności ośrodkiem kultury i życia towarzyskiego. Zaplanowane działania przywróciły pamięć o chwalebnych dziejach naszej małej ojczyzny, wzbudziły szacunek do przodków i umocniły poczucie dumy. W ramach zadania odbyły się:
Autokarowy rajd historyczny szlakiem walk toczonych we wrześniu 1939 r. przez wychowanków Szkoły Podchorążych Piechoty połączony z lekcją muzealną. O udziale podchorążych w wojnie obronnej 1939 opowiedział prof. Adam Dobroński. Każdy uczestnik wycieczki otrzymał folder z opisem odwiedzanych miejsc i mapą. Zadaniem uczestników rajdu było wykonanie zdjęć odwiedzanych miejsc, które zostały wykorzystane do przygotowania wystawy plenerowej.
Warsztaty rękodzielnicze miały charakter międzypokoleniowy, integrujący mieszkańców Ostrowi. Podczas spotkania uczestnicy wykonali kokardy narodowe, biało-czerwone rękawiczki, kwiaty z bibuły, które zostały wykorzystane podczas koncertu „Póki Polska żyje w nas”. W zajęciach udział wzięli seniorzy z Uniwersytetu Trzeciego Wieku, podopieczni SON „Przystań” oraz przedszkolaki.
Piknik historyczny – całodniowe wydarzenie zorganizowane we współpracy z Muzeum 2 Korpusu w Józefowie. Żywa lekcja historii, łącząca naukę z zabawą dla uczestników w każdym wieku. Biblioteczny ogród zamienił się w obozowisko polowe z namiotami i wyposażeniem, armatami, moździerzem i wyrzutnią rakiet bojowych. Odwiedzający mogli obejrzeć mundury, broń osobistą oraz elementy wyposażenia żołnierskiego. Atrakcją był pokaz musztry paradnej, a także stanowiska: „Łączność z okresu 1918-1945” (łącznice, telefony, radiostacje, telegraf, w tym telefon z linią polową dla dzieci do rozmów), „Moda kobieca 1914-1939” (suknie i wyposażenie podróżne) oraz „Zapachy w Historii Polski (perfumy i mydła związane z historią Polski z możliwością testowania) czyli to co hrabianki lubiły”. Piknik zakończył się koncertem pieśni i piosenek patriotycznych „Póki Polska żyje w nas”.
Koncert „Póki Polska żyje w nas” zorganizowany w bibliotecznym ogrodzie z udziałem lokalnego zespołu wokalno-instrumentalnego MIKSTURA. Wystąpiły również dzieci z Miejskiego Przedszkola Nr 2. Wydarzenie stworzyło przestrzeń do integracji pokoleń oraz zainteresowało mieszkańców Ostrowi historią Polski. Przygotowane śpiewniki zawierające pieśni i piosenki żołnierskie ułatwiły zebranym wspólne śpiewanie. Podopieczni Stowarzyszenia „Przystań” przypinali uczestnikom koncertu kokardy narodowe i wręczali biało-czerwone rękawiczki, z których na koniec spotkania zobiono „żywą flagę”.
Spacer historyczny po Garnizonie Komorowo, którego historia jest bardzo bogata i sięga czasów carskich. W latach 1917-1918 i 1926-1939 mieściła się tu Szkoła Podchorążych Piechoty. Do dzisiaj na terenie Garnizonu Komorowo pozostaje pamiątka po podchorążych – unikalna galeria monumentów: Aleja Królów i Hetmanów oraz Aleja Powstania Listopadowego, także kościół garnizonowy. Uczestnicy spaceru zwiedzili ponadto Salę Tradycji i Mauzoleum ku czci poległych absolwentów SPP. Grupa odwiedziła też miejscowe Muzeum Kresów i Ziemi Ostrowskiej, gdzie zgromadzono wiele pamiątek związanych ze SPP.
Nagraliśmy 2 podcasty: „Nasi chłopcy z Komorowa” oraz „Wychowankowie Szkoły Podchorążych Piechoty w wojnie obronnej 1939 r.”. Autorem audycji jest historyk prof. Adam Dobroński.
Spotkanie z historykiem podsumowujące projekt „Rzeczpospolita Podchorążacka – ostrowska duma”. Szkoła Podchorążych Piechoty w Ostrowi Mazowieckiej w okresie międzywojennym była kolebką patriotyzmu i lokalną dumą. Przez jej mury przewinęło się niemal 9000 żołnierzy, wielu z nich zapisało piękne karty w historii wojskowości. Podczas spotkania prof. Adam Dobroński przedstawił sylwetki kilku wybitnych dowódców i wychowanków, m.in. płk Karola Piłata, płk Witolda Sztarka, kpt. Władysława Raginisa. Podczas spotkania nastąpiło otwarcie wystawy „Śladami Podchorążych”.
Wystawa plenerowa „Śladami Podchorążych”, którą stanowią plansze przedstawiające sylwetki wybitnych dowódców i znamienitych wychowanków SPP oraz miejsca z nimi związane. Materiały archiwalne uzupełnione zostały zdjęciami wykonanymi przez uczestników autokarowego rajdu historycznego. Wystawa udostępniona jest na placu przed Budynkiem Starej Elektrowni (siedziba Oddziału dla Dzieci MBP). Jest również dostępna w wersji elektronicznej (on-line) na FB Biblioteki oraz stronie www.
OSTROWSKIE SMAKI
Miejska Biblioteka Publiczna w Ostrowi Mazowieckiej otrzymała dofinansowanie ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2022 na realizację projektu „Ostrowskie smaki”.
Biblioteka realizując projekt „Ostrowskie smaki” promowała tradycje kulinarne regionu. Powiat ostrowski jest ubogi materialnie za to o bogatych tradycjach. Bywało, że Ostrów pachniała kuglem, bywały i inne smaki, zapachy, dania. Realizacja zadania uświadomiła lokalnej społeczności różnorodność kulturową dawnych mieszkańców. Od dawien dawna obecni tu byli wyznawcy mojżeszowi i protestanci (koloniści niemieccy), tak więc miejscowa kuchnia ma charakter wielokulturowy i wielonarodowy. Kuchnia tworzona była przez ludzi prostych, ale serdecznych. Dodatkowym wyznacznikiem miejscowych zwyczajów kulinarnych jest więc gościnność. Niekoronowanym królem ostrowskich stołów pozostaje niezmiennie ziemniak. Efektem czerpania z dobrodziejstw lasów są potrawy z grzybów, miody, piwo jałowcowe.
Zadanie „Ostrowskie smaki” składało się z następujących elementów:
Warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy poznali tajniki dawnej kuchni ostrowskiej, popularne w naszym regionie potrawy. Pod okiem instruktora przygotowali kugiel – tradycyjne lokalne danie, pieczone między innymi w święta wielkanocne.
„Kuchnia mojej Babci” – broszura. Zaprosiliśmy mieszkańców miasta i powiatu ostrowskiego do podzielenia się swoimi przepisami kulinarnymi i historiami z rodzinnej kuchni. Najciekawsze z nich zostały zamieszczone w broszurze okolicznościowej oraz na stronie www Biblioteki. Broszura rozdawana była podczas Festiwalu „Najlepszy na smutki i troski kugiel ostrowski”.
Festiwal OSTROWSKIE SMAKI – „Najlepszy na smutki i troski kugiel ostrowski”. Całodniowe wydarzenie, w programie którego znalazły się:
– gawęda o smakach – o tym, co jadano w Ostrowi i okolicy opowiedziała Agnieszka Kiersnowska – pracownik Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu,
– występy lokalnych zespołów ludowych oraz podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy w Ostrowi Mazowieckiej,
– stoiska z produktami i potrawami regionalnymi przygotowanymi przez Koła Gospodyń Wiejskich,
– stoiska z lokalnymi wyrobami, między innymi miód, olej,
Każdy z uczestników Festiwalu otrzymał okolicznościową broszurę „Kuchnia mojej Babci”.